Διαβήτης κύησης και διατροφική αντιμετώπιση

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το Σακχαρώδη Διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη και όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά με Σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Ο διαβήτης κύησης είναι μία μορφή διαβήτη η οποία εμφανίζεται συνήθως στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η διαταραχή εξομαλύνεται με το τέλος της κύησης.

Ποιες γυναίκες όμως κινδυνεύουν περισσότερο, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου , ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μία τέτοια κατάσταση και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά;
Ο διαβήτης κύησης είναι αρκετά αυξημένος στις μέρες μας και κάθε γυναίκα θα μπορούσε να εμφανίσει αλλά κάποιες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης είναι:

-    Γυναίκες άνω των 35ετών
-    Παχυσαρκία ή υπέρβαρο πριν την εγκυμοσύνη
-    Μεγάλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
-    Διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
-    Πολυκυστικές ωοθήκες
-    Ιστορικό Σακχαρώδους διαβήτη στην οικογένεια

 

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις για την υγεία του μωρού και της μητέρας;

Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα έγκειται στο γεγονός είτε του εμβρυικού θανάτου, είτε του πρόωρου τοκετού, είτε της προεκλαμψίας , τις διαταραχές δηλαδή στην αρτηριακή πίεση της μητέρας.  Η επόμενη κατά σειρά σημαντική επίπτωση είναι η δυστοκία, ο δύσκολος δηλαδή τοκετός , ο οποίος μπορεί να επιφέρει είτε τραυματισμό του βρέφους, είτε ασφυξία είτε ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του αυξημένου βάρους του νεογνού. Το αυξημένο  βάρος του νεογνού είναι σύνηθες σε εγκυμοσύνες που συνοδεύονται με διαβήτη και αυτό συμβαίνει διότι η γλυκόζη περνά ελεύθερα από το πλακούντα , ενώ η ινσουλίνη της μητέρας όχι. Αυτό οδηγεί σε ανάγκη του εμβρύου να παράγει περισσότερη δική του ινσουλίνη  η οποία ευνοεί την εναπόθεση λίπους και κατ’ επέκταση την αύξηση βάρους του εμβρύου. Επιπλέον τα βρέφη αυτά έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία και εμφάνιση διαβήτη στην εφηβική ή ενήλικη ζωή.

 

Ποια είναι όμως η σωστή διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη

Η διαιτητική αντιμετώπιση μίας εγκυμονούσας με διαβήτη κυήσεως διαφοροποιείται σε σχέση με μιας γυναίκας με φυσιολογική εγκυμοσύνη. Αρχικά να αναφερθεί ότι στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ενεργειακές ανάγκες τις μητέρας αυξάνονται κατά 150kcalκαι κατά 300Kcalστο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στόχος είναι η εγκυμονούσα να μην οδηγηθεί σε υπέρμετρη αύξηση βάρους και να καταφέρει να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό της. Φυσικά καλό είναι κατά τη διάρκεια οποιαδήποτε εγκυμοσύνης να μην ακολουθούνται υποθερμιδικές δίαιτες γιατί τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας και η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η διατροφή που χρειάζεται να ακολουθηθεί πρέπει να είναι πλήρης σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη, μεγαλύτερή από κάθε άλλη περίοδο της ζωής της μητέρας να καταναλώσει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.Ιδιαίτερα ενδεδειγμένη είναι η αποφυγή τρόφιμωνπου έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία τα οποία εκτός ότι έχουν χάσει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, είναι συνήθως επιβαρυμένα σε νάτριο και ζάχαρη. Τέτοια παραδείγματα είναι τα αλλαντικά,οι κονσέρβες και μπισκότα.Προτείνετε να επιλέγει τρόφιμα που βρίσκονται πιο κοντά στη πρωταρχική τους μορφή, όπως ξηροί καρποί και λαχανικά.
Σημαντικό στη ρύθμιση της γλυκόζης παίζει η κατανάλωση των υδατανθράκων , οποίοι φυσικά και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή της εγκύου. Σημαντικό όμως είναι να αντικατασταθούν με σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τέτοιες επιλογές είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι , κινόα και γλυκοπατάτα. Εξίσου σημαντική είναι η  επαρκή κατανάλωση λαχανικών  και η μέτρια κατανάλωση φρούτων.

Όσο αφορά τις πρωτεΐνες, θα πρέπει να είναι υψηλής βιολογικής αξίας όπως αυγό , άπαχο κόκκινο κρέας και ψάρι και ιδιαίτερη βάση δίνεταιστη πρόσληψη καλώνλιπαρών οξέων από τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο , ξηροί καρποί, αβοκάντο.
Για τη καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης , τα γεύματα θα πρέπει να οργανωθούν ανά τρίωρο, τοποθετώντας μέσα στην ημέρα σε 3 κυρίως γεύματα και 2-3 μικρότερα ενδιάμεσα γεύματα.

Τέλος, η έναρξη ήπιας δραστηριότητας , όπως το περπάτημα θα ωφελήσει σημαντικά στη ρύθμιση της γλυκόζης .