Πως θα αποφύγω την άνοια

Δυναμικά έχει κάνει την εμφάνιση της στο χώρο των ασθενειών της τρίτης ηλικίας η νόσος του μυαλού , η άνοια.

 Περιβαλλοντικοί παράγοντες , ανάμεσα τους και η διατροφή, σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση, πιθανόν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ραγδαία αύξηση της εμφάνισης της νόσου. Η συνηθέστερες μορφές της νόσου είναι η νόσος Alzheimerκαι η Αγγειακή άνοια.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΝΟΙΑ

Με τον όρο άνοια χαρακτηρίζεται μία κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένησης νοητικών λειτουργιών. Κάνει εμφάνιση με διάφορα συμπτώματα με κοινό χαρακτηριστικό όλων τη προσβολή των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις νοητικές λειτουργίες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι :

• Διαταραχή μνήμης
• Διαταραχή λόγου
• Διαταραχή αντίληψης του χώρου
• Απραξία
• Δυσκολία στο προγραμματισμό και εκτέλεση σύνθετων δραστηριοτήτων
• Μεταβολή της προσωπικότητας
• Ανάρμοστη συμπεριφορά
• Άγχος – κατάθλιψη
• Διαταραχή ύπνου
• Παραληρητικές ιδέες
• Ψευδαισθήσεις
• Βραδύτητα στις κινήσεις
• Μυϊκή δυσκαμψία
• Τρέμουλο
• Διαταραχή βάδισης

 Η επιστημονική κοινότητα στη προσπάθεια της να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου, ανέπτυξε ένα διατροφικό πλάνο, με ομάδες τροφίμων που λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, φαίνεται να έχουν αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση της.Αυτά είναι:

 

- ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

Τα λαχανικά και τα φρούτα φαίνεται να έχουν ισχυρή επίδραση στην μείωση της εμφάνιση της νόσου. Ο λόγος είναι η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά , φλαβονοειδή, καροτενοειδή, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Προτιμήστε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά με ποικιλία στη κάθε κατηγορία.
Ειδικότερα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, χόρτα , μαρούλι, είναι πλούσια με φυλλικό οξύ που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ντομάτες, τα καρότα, τα παντζάρια, τα κολοκυθάκια όπως και τα κραμβοειδή λαχανικά μπρόκολο , κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε καροτενοειδή και βιταμίνη C.
Φρούτα όπως μούρα και κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

 

- ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Τα δημητριακά , ιδιαίτερα της ολικής αλέσεων, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το επίπεδο των βιταμινών αυτών είναι συχνά χαμηλό στους ηλικιωμένους και έχει συνδεθεί με έκπτωση στη νευρική λειτουργία και επομένως και στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο πιάτο μας. Τέτοια τρόφιμα είναι η βρώμη , η κινόα, η γλυκοπατάτα, το καστανό ρύζι ,μακαρόνια ολικής και τα κρίθινα παξιμάδια κτλ.

 

- ΌΣΠΡΙΑ

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φυλλικό οξύ , μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Η κατανάλωση τους 1 έως 2 φορές την εβδομάδα θα βοηθούσε στην ομαλή λειτουργία του οργανισμου.

 

- ΨΑΡΙΑ – ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η κατανάλωση ψαριών , ωμών ξηρών καρπών και ελαιολάδου, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3- Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, αυξάνει τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών και κατ’ επέκταση αναστέλλουν το γήρας των εγκεφαλικών κυττάρων. Η διατροφική σύσταση περιλαμβάνει τη καθημερινή κατανάλωση ωμού ελαιολάδου και οι ξηρών καρπών, και τουλάχιστον 1-2 φορές τη βδομάδα φρέσκο ψάρι.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Αντιλαμβανόμαστε ότι η διατροφή μπορεί να συντελέσει σημαντικό παράγοντα στη πρόληψη και καθυστέρηση της νόσου. Παράλληλα όμως βοηθάει επικουρικά με τη φαρμακευτική αγωγή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.