Κετογονική διατροφή : η λύση στο αδυνάτισμα ή ένα θεραπευτικό πλάνο;

Πολύς ντόρος γίνεται τα τελευταία χρόνια για ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο διατροφής, την κετογονική διατροφή. Είναι όντως άλλο ένα διατροφικό σχήμα που ήρθε στη μόδα ή είναι η λύση στο αδυνάτισμα;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η keto diet έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τους υδατάνθρακες. Στόχος λοιπόν της κετογονικής είναι να αλλάξει αυτό το δεδομένο και να χρησιμοποιηθεί το λίπος ως βασική καύσιμη ύλη.
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή ελαχιστοποιείται η πρόσληψη υδατανθράκων από τη διατροφή, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση λίπους για να καλύψει το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων. Όσο αφορά την πρωτεΐνη, η πρόσληψη της παραμένει σχεδόν σταθερή.
Εφόσον η πρόσληψη υδατανθράκων μειώνεται δραστικά, ο οργανισμός αρχίζει να αντλεί ενέργεια από τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες , έως να εξαντληθούν και αυτοί. Στο επόμενο στάδιο λοιπόν αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη το λίπος που είναι αποθηκευμένο στους ιστούς, παράγοντας κετονοσώματα, από τα οποία πήρε το όνομα και το πρωτόκολλο.

ΕΙΔΗ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Υπάρχουν 4 είδη κετογονικής διατροφής, οι οποίες εμφανίζουν μικρές διαφορές ως την αναλογία λίπους και υδατανθράκων. Χαρακτηριστικό όλων των ειδών είναι η αποχή από υδατάνθρακες (π.χ. φρούτα , όσπρια, ψωμί , πατάτα , ρύζι κτλ.). Επιτρέπονται μόνο κάποια είδη μούρων λόγω ότι είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες. Κοινός στόχος όλων των ειδών είναι η παραγωγή κετονών.
Τα είδη είναι:
1. Κλασική κετογονική διατροφή
2. Τροποποιημένη δίαιτα Atkins
3. Κετογονική διατροφή πλούσια σε μέσης αλύσου τριγλυκερίδια
4. Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΦΕΛΟΣ;
Η αλήθεια είναι πως το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας. Επιπλέον έχει φανεί πως έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο διαβήτη τύπου 2. Επίσης το φαινομενικά παράδοξο, αλλά επιστημονικά εξηγήσιμο , είναι πως συχνά η κετογονική διατροφή επιφέρει βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ του διαιτώμενου. Παρατηρείται μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης και βελτίωση της HDL χοληστερόλης.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ;
Σε όλα τα πράγματα έχουμε δύο όψεις.
Έτσι ξεκινώντας κάποιος την Keto diet, θα παρατηρήσει συμπτώματα κόπωσης, ατονίας, δυσκοιλιότητας, κακοσμίας στόματος, τα οποία υποχωρούν μετά τις πρώτες εβδομάδες.
Επιπλέον λόγω ότι αποτελεί ένα πολύ περιοριστικό πλάνο διατροφής, παρατηρούνται ελλείψεις σε μαγνήσιο και κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες και θα πρέπει να γίνεται συμπληρωματική χορήγηση.
Επίσης είναι πολύ σύνηθες τα άτομα που ακολουθούν κετογονική διατροφή να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, όπως μπέικον , βούτυρο, λιπαρό κρέας κτλ. κάνοντας μεγαλύτερο κακό αντί για καλό. Αντίθετα τα τρόφιμα που θα πρέπει να ενταχθούν είναι εκείνα που περιέχουν ακόρ4εστα λιπαρά όπως λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο , ελιές , αβοκάντο κτλ.
Τέλος πολύ σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι αποτελεί ένα άκρως περιοριστικό πλάνο, το οποίο δεν μπορεί να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σύνηθες μετά από τόσο περιοριστικά διαιτολόγια, ο διαιτώμενος να καταναλώνει τεράστιους όγκους της ¨απαγορευμένης ¨ τροφής , καταλήγοντας να ανακτά το χαμένο βάρος σε σύντομο διάστημα. Όλο αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση μιας υποβόσκουσας διατροφικής διαταραχής ή να την επιδεινώσει.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ
Σίγουρα αποτελεί απαγορευμένο διατροφικό πλάνο για άτομα με Διαβήτη Τύπου1, άτομα με νεφροπαθείς και άτομα με διατροφική διαταραχή.
Παρόλα αυτά θα πρότεινα κάποιος είναι προσεκτικός στην επιλογή ενός τέτοιου πλάνου, ειδικά χωρίς καθοδήγηση από επιστήμονα υγείας, μιας και δεν αποτελεί ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής.