Τι δεν θα έτρωγα ως διατροφολόγος

Ως διατροφολόγος, μου κάνουν συχνά την ερώτηση: «Εσύ τι αποφεύγεις τελείως;». Η αλήθεια είναι πως η διατροφή δεν είναι ασπρόμαυρη, και δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα σε απόλυτο βαθμό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων που προσωπικά επιλέγω να μην καταναλώνω, όχι επειδή «απαγορεύονται», αλλά γιατί γνωρίζω καλά τις επιδράσεις τους στον οργανισμό μου. Στο σημερινό άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σας τι δεν θα έτρωγα ποτέ και γιατί.

1. Αναψυκτικά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά
Είτε μιλάμε για κλασικά αναψυκτικά είτε για light εκδοχές, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ωφέλιμο στον οργανισμό μας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, ενισχύοντας το αίσθημα πείνας και την αποθήκευση λίπους.
Από την άλλη, τα τεχνητά γλυκαντικά, παρότι δεν έχουν θερμίδες, φαίνεται πως διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου και ενδέχεται να επηρεάζουν την όρεξη και τη γλυκαιμική ρύθμιση.
Τι κάνω εγώ: Αντί για αναψυκτικά, επιλέγω ανθρακούχο νερό με φρέσκο λεμόνι ή βότανα (π.χ. δυόσμο, βασιλικό). Είναι δροσιστικό, ευχάριστο και χωρίς «παρενέργειες».

2. Εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ
Πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα του εμπορίου, μπάρες με συστατικά που δεν αναγνωρίζεις, όλα αυτά αποτελούν τροφές με ελάχιστη θρεπτική αξία. Είναι φορτωμένα με τρανς λιπαρά, υπερβολικό νάτριο, πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης που σε κάνουν να «κολλάς» και να θες κι άλλο.
Αυτά τα σνακ δεν ικανοποιούν πραγματικά το σώμα μας, το ξεγελούν. Επιπλέον, συνδέονται με φλεγμονές, γαστρεντερικές διαταραχές και δυσκολία στον έλεγχο του βάρους.
Τι κάνω εγώ: Προτιμώ να έχω πάντα μαζί μου λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο, ή σπιτικές μπάρες με βρώμη, ταχίνι και μέλι.

3. Λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος & αλλαντικά
Αν και δεν είμαι υπέρ της απόλυτης αποχής από το κρέας, αποφεύγω τα λιπαρά κομμάτια όπως μπριζόλες με ορατό λίπος και ιδιαίτερα τα αλλαντικά (σαλάμι, λουκάνικα, μπέικον). Τα τελευταία είναι πλούσια σε νιτρώδη, συντηρητικά και κορεσμένα λίπη που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και αυξημένο κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου.
Τι κάνω εγώ: Αν θέλω να καταναλώσω ζωική πρωτεΐνη, επιλέγω καθαρό κοτόπουλο, ψάρι ή αυγά ελευθέρας βοσκής.

4. Υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης από συμπληρώματα
Η πρωτεΐνη είναι πολύτιμη, όμως, δεν είναι πανάκεια. Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης σε μορφή σκόνης ή έτοιμων ροφημάτων. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι, τα νεφρά και να οδηγήσει σε ανισορροπία στη συνολική διατροφή.
Τι κάνω εγώ: Στηρίζομαι σε φυσικές πηγές πρωτεΐνης, όσπρια, ψάρι, αυγά, γιαούρτι και χρησιμοποιώ συμπληρώματα μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, κατόπιν αξιολόγησης.

5. «Λευκοί» υδατάνθρακες χωρίς συνοδεία
Ζυμαρικά, λευκό ψωμί, ρύζι, όλα έχουν θέση στο τραπέζι μας, αρκεί να μην τα καταναλώνουμε απομονωμένα. Όταν τρώμε απλούς υδατάνθρακες χωρίς φυτικές ίνες, πρωτεΐνη ή λιπαρά, αυξάνεται απότομα το σάκχαρο, προκαλείται ενεργειακό «πέσιμο» και πείνα μετά από λίγο.
Τι κάνω εγώ: Πάντα συνδυάζω υδατάνθρακες με πρωτεΐνη και λίπος π.χ. ψωμί ολικής με ταχίνι ή ζυμαρικά με τόνο και λαχανικά. Η λεγόμενη «μαγική τριάδα» (υδατάνθρακας – πρωτεΐνη – λίπος) είναι το κλειδί για σταθερή ενέργεια και κορεσμό.

Το τι δεν τρώω δεν είναι θέμα αυστηρότητας, αλλά επίγνωσης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεται κανείς ενοχές αν κάποιες φορές κάνει «παρασπονδίες». Αυτό που έχει σημασία είναι το τι κάνουμε τις περισσότερες μέρες του χρόνου, όχι σε μια έξοδο ή σε μια γιορτή.
Μην απορρίπτετε λοιπόν τροφές, αλλά κατανοήστε τις. Αν γνωρίζετε πώς επιδρούν στο σώμα σας, τότε θα είστε σε θέση να επιλέξετε καλύτερα χωρίς ενοχές και χωρίς υπερβολές.
Και φυσικά, αν χρειάζεστε καθοδήγηση, είμαι εδώ για να βοηθήσω με εξατομικευμένη προσέγγιση.